Norgestoppen

Trøtt? Hvordan få mer energi!

Er du trøtt og sliten? Hvis du mangler overskudd i hverdagen, så finnes det en løsning: Her er en enkel fremgangsmåte som hjelper deg å få mer energi, og tiltak som kan hjelpe deg å leve et lengre og bedre liv.

trøtt, energi, overskudd, liv, leve lengre, alder

Energi defineres i fysikken som evnen til å utføre arbeid. I vitenskapen bruker vi joule (J) som målenhet på energi, men det kan også måles i kalorier (cal) eller i sammenheng med elektrisitet kilowattimer (kWh). Her skal vi imidlertid snakke om energi slik du føler og opplever det i din kropp, og vi skal finne ut hvordan du kan få mer overskudd.

Med noen enkle justeringer i hverdagen din kan du oppleve å få mer energi og overskudd.

Det beste av alt er at dette ikke er ting som tar tid eller energi fra deg: Dette er ting som kommer til å gi deg både overskudd og tid, og dermed har du ingen grunn til å ikke prøve ut disse tingene.

Kort oppsummering - hvordan få mer overskudd og energi:

  • Nok god søvn
  • Bra kosthold
  • Drikk vann
  • Trening og aktivitet
  • Oksygen
  • Sosiale relasjoner
  • Andre "lifehacks"

Vi skal gå igjennom alle disse punktene i denne artikkelen, og forhåpentligvis vil du finne mange gode tips du selv kan bruke og som vil gi deg massevis av overskudd!

Å sove gir deg energi!

Søvn er sterkt undervurdert. Sover du for lite, kan 1 time ekstra søvn gjøre at du klarer å oppnå mye mer i løpet av de timene du faktisk er våken. Det er mot sin hensikt å prøve å få mer tid ved å kutte ned på antallet timer man sover.

Det er likevel viktig å være klar over at å sove kan gjøres på forskjellige måter. Mange burde faktisk lære seg å sove.

De fleste tar det for gitt at de kan å sove, det har de gjort siden de var små babyer. At man som voksen da skal lære seg å sove, virker derfor nesten absurd: Dette kan jeg jo! Søvn er utrolig viktig for hvordan vi klarer å prestere når vi er våken, og derfor er det god grunn til å se litt nærmere på hvordan man sover.

Lær deg å sove riktig:

7-9 timer. Antallet timer varierer fra person til person. For voksne mennesker er under 7 timer er som regel for lite, men mer enn 9 timer og du bruker for mye tid på å sove.

Døgnets rytme er konstant, det burde søvnen din være også. Det hjelper å legge seg og stå opp til samme tid hver dag, selv også i helgene. Unntak er selvfølgelig lovlig, men du kan tjene mye på å holde en jevn døgnrytme gjennom hele uken.

Forberede deg på perioder med lite søvn. Det er ikke alltid mulig å få den søvnen man har krav på. En mulighet er å sove litt mer i forkant av en travel periode. Dessverre viser forskning at det ikke er mulig å hente inn igjen tapt søvn.

Jet lag. Om du reiser mye i forskjellige tidssoner vil du oppleve jet lag effekten, og denne kan det ta seg tid til å venne seg til. Gjør som foreslått over og sov mye i forkant av en forventet jet lag, det kan hjelpe mye!

Mørkt, kjølig og rolig der du sover. Den mest effektive søvnen får du dersom du sover på et mørkt rom uten forstyrrelser. Temperaturen i rommet du sover på bør være fra 14-17 grader.

Timen før leggetid skal du ikke bruke på krevende oppgaver eller aktiviteter som gir negative assosiasjoner. Hvis du klarer å være positiv denne siste timen og helt frem til du sovner, vil det sterkt påvirke kvaliteten på søvnen din. Alkohol den siste timen før leggetid er også negativt for kvaliteten på søvnen (ikke legg deg til å sove på stigende rus).

Oksygen er livsviktig

Kroppen trenger oksygen for å fungere. Med bare litt mangel på oksygen vil dette gi utslag i overskuddet.

Frisk luft er viktig. Sitter du mye inne, kan du oppleve stor forskjell bare du får deg litt frisk luft. En tur ut i frisk luft er oppkvikkende. Sørg for å få frisk luft hver dag, og gjerne hver time om det er mulig. Kom deg ut, eller la den friske luften komme inn til deg (åpne et vindu).

Latter gir kroppen en god dose oksygen. Forskere har sett at det å le i seg selv gir energi, og tilfører kroppen oksygen som hjelper deg å holde deg våken. Gjesping har omtrent samme funksjon.

Oksygen kvikker opp hjernen og gir overskudd i kroppen. Ta noen ekstra store åndedrag i ett minutt hver time, samtidig som du kobler ut i dette minuttet: Det er en liten aktivitet som kan gi store resultater!

Vann og drikke

Vann må du sørge for å få i deg gjennom hele dagen for å vedlikeholde væskebalansen.

Mens noen drikker for lite, er andre litt for ivrige og drikker mer enn nødvendig. Et væskeundeskudd gir utslag i energien, men drikker du for mye vil du vanne ut mineraler og vitaminer i kroppen slik at dette også gir deg et underskudd av energi. Drikk nok: Ikke for mye, ikke for lite.

Hvor mye vann bør du drikke? Dette er individuelt, men rundt 1,5 til 3 liter er normalt, avhengig av kroppsvekt og aktivitetsnivå. De fleste drikker for lite heller enn for mye. Pass på at du ikke blir dehydrert!

Kaffe gjør deg våken, og det samme gjelder for te. Sistnevnte regnes som et sunnere alternativ, og best egnet til å gi deg energi og overskudd. Te inneholder også koffein, men i tillegg får du også med deg antioksidanter som beskytter cellene i kroppen.

Mat for energi

Energimat kan være så mangt. Det vitkigste er å etablere et godt kosthold, da kan man også unne seg mindre sunne delikatesser iblant uten at det gir noen stor effekt på ditt energinivå.

Spis flere ganger om dagen. Minst tre store måltider: Frokost, lunch og middag. I tillegg kan man legge inn 2-4 mindre måltider. På den måten får man jevn energitilførsel gjennom hele dagen. Siden de mest krevende aktiviteter ofte er tidlig på dag, er det viktig med en god frokost og lunch. Middagen skal gi deg energien som skal vare ut over ettermiddagen. De øvrige måltidene fungerer som etterfylling av energi, og her passer fint enkle måltider som en snack med frukt, grønnsaker, og nøtter.

Hva er energimat? Sørg for at du får i deg ca. 1/3 av hver: Fett, karbohydrater og proteiner - kroppen din trenger alle tre næringstypene. Hold deg til trege karbohydrater, og spis for det meste sunt fett. Det du allerede vet er sikkert tilnærmet riktig, det som gjenstår er kanskje bare å spise det du vet er bra for deg: Spis grønnsaker, frukt, fisk, magert kjøtt, nøtter, egg og til kos: mørk sjokolade eller bær. Raske karbohydrater (finnes i lys sjokolade, hvetemel, moden banan) kan du bruke dersom kroppen din har et akkutt energibehov, men det gir deg ikke langvarig energi og bør derfor brukes med forsktigihet ellers.

Kosttilskudd er bortkastet penger dersom du ellers spiser sunt og bra. I verste fall kan du gjøre mer skade enn godt for kropp og helse dersom du inntar slankepiller, proteinpulver, kreatin, multivitaminer, multimineraler, og annet kosttilskudd. Selv om det ikke finnes noen kjente bivirkninger, kan det fortsatt være ting vi ikke vet om disse tilskuddene. Det skal ikke være nødvendig å supplementere kosten med tilskudd, dersom man allrede spiser riktig.

Trening gir overskudd

Trening er noe som krever energi, men som samtidig gir deg et overskudd etterpå. Du trener kroppen til å takle nye utfordringer.

Når du trener, vil du merke at du får overskudd, både rett etter trening, men også generelt som følge av at kroppen er bedre trent.

Det finnes mange måter å trene på, men vi kan dele inn i to hovedgrupper: Anaerob trening (styrketrening) og aerob trening (utholdenhet). Du får mest overskudd om du trener begge deler. For at treningen skal ha en effekt, må den være av en viss intensitet.

Mini-trening kan med fordel være et supplement til annen trening, og kan for eksempel være å reise seg fra sofaen og ta noen hopp eller armhevinger; ta trappen i stedet for heisen; eller å gå til/fra jobben i stedet for å kjøre eller ta bussen. Den som ellers er aktiv i løpet av dagen trenger ikke å gjøre dette, men for de som sitter mye stille kan slike mini-treninger ha en betydelig effekt hvor mye overskudd man vil få.

Andre mennesker (kan gi eller ta energi)

Menneskene rundt oss kan være en kilde til overskudd og underskudd. Noen mennesker tar energien fra deg, andre gir deg energi ved at du bare er sammen med de. Her er noen tips til hvordan sosiale forhold kan hjelpe deg til å få mer energi:

Bruk tid med mennesker som du liker og som er viktige for deg, slik som venner, familie eller andre. Unngå samtidig å bruke tid med mennesker som krever all din energi, og som verken gir deg noen glede eller andre fordeler.

Snakk om følelser. En skjult energisluk for mange er å sitte inne med følelser. Snakk med andre om det du tenker på, spesielt hvis det er vanskelige følelser. Sett deg ned å prat, enten det er med din partner, venner, kolleger eller sjefen din: Det vil føles bedre etterpå, og du får rom for andre tanker og mer overskudd.

Støy er ikke bare skadelig for hørselen. Høye lyder over lengre tid kan gjøre at du mister overskudd. Søk roligere omgivelser om dette er et problem.

Senk kravene. Mange prøver å leve opp til andres forventinger. Hvis du konstant prøver å leve opp til urealisitiske forventinger, vil du føle at du aldri lykkes, uansett hvor hardt du forsøker. Det er ikke skadelig å presse seg selv en gang i blant, og ofte vil man oppdage at man er i stand til å klare mer enn det man trodde man var i stand til. Likevel er det viktig å ha realistiske krav til seg selv, og ikke bli for mye påvirket av hva andre mener.

Hjelpe andre mennesker. Dette er i seg selv en god gjerning, men visste du at det å hjelpe andre også kan hjelpe deg, på mange måter: Du blir verdsatt og føler at du er til nytte for andre mennesker. Det gir gode følelser som er med på å bygge opp ditt overskuddslager. I tillegg har du den nesten mystiske effekten ved slike gode gjerninger, eller karma: Gode gjerninger kommer gjerne i retur.

Annet som kan gi eller kreve overskudd og energi

I tillegg til alt det nevnte, er det også mange andre faktorer som kan gi deg mer overskudd og energi. Det er også ting som kan ta energi og overskudd fra deg.

Stressing krever energi. Hvis du stresser mye, kan dette gi utslag i tapt energi.

Negative følelser kan også kreve sin del av overskuddet. Sinne, depresjon, irritasjon, dårlig humør og andre negative følelser hjelper ikke akkurat på energinivået. Motsatt er det med positive følelser: Er du glad, i godt humør, tilfreds, smiler, ler eller bare er generelt fornøyd med tilværelsen så vil dette gi utslag i økt energi og overskudd.

Sett deg noen mål. Livet blir kjedelig uten mål og mening. Om du ikke allerede vet det nå, sett deg ned å tenk på hva du ønsker å oppnå videre i livet, uansett hvor gammel eller ung du måtte være. Når du vet hvor du skal, blir det lettere å finne veien.

Overvekt og undervekt: Har du for mye fett, eller for lite fett eller muskler, vil dette gi utslag i energien. Løsningen er noen ganger ikke gitt, men man kommer her langt med å følge noen av tipsene vi har gitt ovenfor om kosthold, søvn og trening.

Tenk på hva du skal gjøre, ikke på hva du ikke skal gjøre. For eksempel, dersom du hele tiden tenker på at du ikke skal spise sjokolade, vil du bare komme til å bli enda mer besatt av å spise sjokolade, og fristelsen blir større enn noen gang. I stedet: Tenk på hva annet du kan spise. I stedet for sjokolade, kan du finne et sunnere alternativ å kose deg med. Positivt fokus kan brukes på det meste. I stedet for å tenke over alt du ikke skal gjøre, bør du finne ut hva du skal gjøre.

Lidenskap er energi, sier Oprah Winfrey: "Føl kraften som kommer når du fokuserer på det som interesserer deg". Finn din lidenskap. Hvis du har noe å være lidenskapelig opptatt av i livet, vil du alltids finne energien til å følge drømmene dine.

Rent og pent! Hvis det er mye rot rundt deg, vil det kunne ødelegge motivasjonen på flere områder. Er det i tillegg veldig skittent, kan det i ytterste konsekvens være skadelig for helsen. Ønsker du å bruke tiden på andre ting enn å rydde og vaske, så kan du leie inn en vaskehjelp om du har råd til det. Hvis ikke: Prøv å rydde og vaske huset, så kan du oppleve at det føles bedre etterpå. Et triks er å gjøre denne møkkajobben når humøret ikke er på topp: I tillegg til at du da får jobben gjort, blir kanskje også humøret bedre etterpå!

Musikk er i stand til å vekke til live mange forskjellige følelser, og dersom du ønsker å føle deg mer energisk finnes det musikk for dette også.

Sykdom eller lidelse? Selv om du gjør alt dette og fortsatt ikke opplever økt overskudd, kan det hende at en sykdom eller lidelse er årsaken. Om det er grunn til å mistenke dette, bør du oppsøke lege.

Start nå, og få mer energi og overskudd!

Tipsene som vi har gått igjennom her er egnet til å gi deg mer energi og overskudd.

Energiloven sier at energi kan verken skapes eller forsvinne, kun overføres fra én energiform til en annen. Hvordan er det mulig, tenker du kanskje, og reflekterer over alt overskuddet du hadde før men som nå har blitt borte. Hvor har all energien din blitt av?

Hvordan få mer energi og overskudd? En god start begynner med å få kontroll på det mest fundamentale: Etablere gode sovevaner; spis sunt og drikk nok vann; hold deg i aktivitet og tren jevnlig; hygg deg sammen med andre; få frisk luft hver dag og helst hver time; I tillegg kan du prøve alle de andre tipsene du har fått her for hva de er verdt.

Dette er alle enkle tips, men likevel tilstrekkelig til å gjøre drastiske og positive endringer som kan forandre livet ditt.

Hvordan meditere

Hvordan meditere

Lær deg å meditere. Søker du indre ro, eller skulle du ønske du kunne konsentrere deg mer, få bedre hukommelse, få mer energi? Meditasjon er naturens vidunderkur og effekten er godt dokumentert. Se hvordan man mediterer her!

Hvordan gå ned i vekt

Hvordan gå ned i vekt

Vil du vite hvordan du kan gå ned i vekt? Du trenger ikke kjøpe bøker om vekttap eller lese 100 artikler om vektreduksjon på nett. Prinsippene om fettforbrenning og slanking er enkle og vitenskapelig underbygget.

Hvordan tjene penger
Cookies kan bli benyttet for å forbedre opplevelsen av nettstedet. Opphavsrett EU / Malta. Innhold må ikke kopieres uten tillatelse. Siste besøk: Oslo, Bergen, Stavanger, Valletta, Trondheim, Bodø, Larvik, Nicosia, Tønsberg, Porsgrunn, Skien, Sandnes, Drammen, Fredrikstad, Sarpsborg, Kristiansand, Haugesund, Hamar, Halden Sidekart