Norgestoppen

Hvordan gå ned i vekt

Vil du vite hvordan du kan gå ned i vekt? Du trenger ikke kjøpe bøker om vekttap eller lese 100 artikler om vektreduksjon på nett. Prinsippene om fettforbrenning og slanking er enkle og vitenskapelig underbygget.

slanking, gå ned i vekt, slank, vektreduksjon, fettforbrenning, vekttap, fett

Målet med denne artikkelen er ambisiøst: Vi vil at du skal lese denne artikkelen, og etterpå vite akkurat hva du må gjøre for å gå ned i vekt, og samtidig holde vekten på det nivået du ønsker å være på.

Ingen grunn til å kaste bort tiden. Lær deg det du trenger å vite, og etterpå kan du nyte livet mens kiloene renner av uten at du trenger å tenke så mye på det.

#1. Slanking virker ikke

Du blir ikke slank av å lese om slanking.

Det som verre er, du blir ikke slankere av slanking heller! Du vil gå ned i vekt i en periode, men flere studier har vist at de som slanker seg vil legge på seg flere kilo enn de som ikke slanker seg i det hele tatt. Jo-jo slankin er derfor bortkastet.

Hvis det ikke hjelper å lese om slanking, og hvis det ikke hjelper å slanke seg, hva er det da som hjelper?

#2. Kast baderomsvekten

Kast baderomsvekten, hvis du påvirkes følelsesmessig av tallene den viser. Å følge med på sin egen vekt med jevne mellomrom kan være interessant, men hvis det medfører negative følelser er det bedre å la være.

Ved vektøkning, tenker du kanskje: "å nei, har jeg gått opp så mye i vekt!". Hvis dette er deg, så har du ikke godt av baderomsvekten.

Hva du veier er irrelevant!

En baderomsvekt gir et svært upresist mål på din vekt. Som du sikker vet, er ikke en baderomsvekt i stand til å måle om du har mistet fett eller lagt på deg fett.

Baderomsvekten måler hele deg: Muskler, ben, hva du har i magesekken, væskebalansen, og alt det andre.

Mange er besatt av sin egen vekt, og bruker mye tid på å tenke på hvordan man skal gå ned i vekt.

Ikke alle trenger å kaste baderomsvekten

De få menneskene som kan se på tallene uten å bli påvirket av resultatet i det hele tatt, kan gjerne fortsette å bruke vekten. Disse fornuftige menneskene vet selvfølgelig også at man skal veie seg på samme tidspunkt hver gang, for eksempel på morgenen. De vet også at væskebalansen og matinntak dagen i forveien spiller en avgjørende rolle for tallene på vekten, og tar hensyn til dette ved målinger.

Baderomsvekten kan brukes som et måleinstrument, men da må man også ta hensyn til mange faktorer. Væskebalansen i kroppen endrer seg i løpet av dagen, og fra den ene dagen til den neste. Hvilken mat du har spist i forveien er også av betydning. Vekten påvirkes også av stress, menstruasjon, eller trening i forveien av målingen.

Skal du veie deg, må du derfor gjøre det på et tidspunkt hvor det ikke er avvik i væskebalansen fra tidligere målinger. I tillegg må du huske på at vekendring kan være et resultat av endring i muskelmasse eller benmasse.

La noen andre følge med på vekten din?

Hvis du blir følelsesmessig påvirket av vekten, kan en løsning være å la noen andre ta seg av målingen. Et forslag til hvordan dette kan gjøres:

Du går på vekten som før, men får ikke vite hva vekten din er. Din medhjelper loggfører vekten din, og holder tallet hemmelig for deg i et par måneder.

Det beste rådet vil likevel være å kaste baderomsvekten, med mindre du har et spesielt behov for å bruke den (for eksempel idretsutøvere som må holde en bestemt vekt i konkurranser).

Fettkaliper!

Bruker du et fettkaliper i stedet for en baderomsvekt vil du få et mer nøyaktig mål på din fettprosent. Det har likevel et av de samme problemene som baderomsvekten: Det du måler er egentlig irrelevant.

#3. Bruk speilet

Speilet er bedre enn baderomsvekten og alle andre hjelpemidler som skal måle vekt, fett og kroppssammensetning.

Et speil gir deg ingen tall. Likevel får du en mye mer nøyaktig beskrivelse av kroppen din enn en baderomsvekt eller andre vanlige måleinstrumenter.

Speilet er ærlig med deg. Det du ser, er kroppen din.

Speilet og kroppsidealet

Speilbildet forteller deg hvordan du ser ut i dag, mens kroppsidealet ditt forteller deg hvordan du ønsker å se ut. Når bildet i speilet er svært ulikt idealet, vet man at man har en jobb å gjøre.

Mange har et urealistisk kroppsideal, og til og med et farlig kroppsideal. Det kan bli for lite eller for mye av det meste. Kroppen trenger både fett og muskler, men ikke for mye, og heller ikke for lite.

Spiseforstyrrelser

For noen utsatte grupper kan speilet være like ille som baderomsvekten: De som har spiseforstyrrelser bør oppsøke hjelp, ikke lese artikler på nett om hvordan man kan gå ned i vekt.

 • Anoreksi - Personer med denne lidelsen har sterk disiplin på enkelte områder: De klarer å begrense matinntaket sitt, og i mange tilfeller trener de også ekstremt mye. De ser kanskje ikke selv at de er undervektige.
 • Bulimi - Mennesker med bulimi er svært opptatt av mat og har perioder med overspising som etterfølges av forskjellige måter å raskt kvitte seg med matinntaket på. De vanligste måtene å kvitte seg med maten på er selvfremkalte brekninger eller overdreven bruk av avføringsmidler.
 • Tvangsspising - Mennesker som spiser mye mat uten å egentlig være sulten. Begrunnelsen til handlingen kan være å dekke andre behov (for eksempel som ved trøstespising). Spisingen kan forekomme som spiseorgier noen få ganger i uken, eller konstant småspising.
 • Megareksi - Utvikles oftest av menn (men kan ramme begge kjønn). Behov for å være stor og muskuløs. Maten skal være proteinrik, og treningen og kosthold tar stor plass i livet. Noen i gruppen vil også benytte seg av anabole steroider for å øke muskelmasse.
 • Ortoreksi - Overdrevent opptatt av å spise sunt og riktig.
 • EDNOS - Dette omfatter alle andre spiseforstyrrelser som ikke passer inn i de andre kategoriene (Eating Disorder Not Otherwise Specified), altså en "uspesifisert spiseforstyrrelse".

Personer med spiseforstyrrelser vil ofte ikke selv forstå at de er rammet. Enhver som bruker mye tid på trening og kosthold, og som også tenker mye på disse tingene og innretter livet sitt etter dette, kan ha godt av å tenke over om man er i noen faresone for å utvikle slike spiseforstyrrelser (eventuelt for å finne ut om man allerede har en spiseforstyrrelse). Prøv for eksempel ROS: Rådgiving om spiseforstyrrelser.

#4. Endre livsstil

Glem å fokusere på å gå ned i vekt. Bruk heller speilet som et mål, og du får et godt inntrykk av hva du har for mye av eller for lite av.

Slanking virker mot sin hensikt. Slankekurer i dag grenser til profittmotivert kvakksalveri, effekten er ofte tvilsom og i mange tilfeller ender man opp i enda dårligere form enn før slankekuren. Det folk trenger er virkelig ikke en ny mirakeldiett som skal hjelpe deg å nå en ny idealvekt.

Det eneste som hjelper dersom du er misfornøyd med egen kropp og ønsker en varig forandring, er å endre livsstil. Resultatet kan bli et nytt og bedre liv.

Vi er alle forskjellige

Ettersom ingen er like, er det vanskelig å gi gode kostholdsråd. Vi har alle forskjellige kropper, noen har matallergier eller matintoleranse. Noen er vegeterianere eller har verdier som setter restriksjoner på hvilken mat man kan spise eller hvilke aktiviteter man kan utføre.

Folk er forskjellige, og det er derfor ingen livsstil som passer for alle. Løsningen ligger derfor i å finne en livsstil som fungerer for deg.

Til tross for alle forskjeller blant oss, er det likevel noen universelle råd man kan gi:

Noen generelle livsstil- og kostholdsråd

 • Spis nok. Råd om slanking starter gjerne med at man må spise mindre. Det er et dårlig råd. Det de burde sagt, er at du må spise nok til at kroppen kan opprettholde sine funksjoner. Samtidig kan du ikke spise for mye, og samtidig forvente at du skal gå ned i vekt. Overskuddet lagres som fett i kroppen. Du må finne ut hva som er akkurat nok mat for deg: Ikke for mye, ikke for lite.
 • Spise sunt. De fleste vet at dette ikke betyr at man bytter ut vanlig potetgull med fettredusert potetgull. Det er vanskelig å spise sunt, siden det hele tiden kommer nye kostholdsråd: Grønnsakene som du trodde var sunne, inneholder giftige plantevernmidler; Fisken som skulle gi deg et lengre liv, inneholder kreftfremkallende mikroorganismer. Det kan være en utfordring å finne ut hvordan man spiser sunt. Hva er sunt? Selv de lærde strides, ekspertene selv blir ikke enige. Et sted å begynne er å spise mat som gir deg energi til å gjøre alle de oppgavene du ønsker å utføre, og kun mat som får deg til å føle deg vel. Husk også at det er individuelt hvilken mat som er best egnet. Løsningen er komplisert, og svaret får du kanskje bare gjennom selveksperimentering med kostholdet.
 • Trening. Vel så viktig som et godt kosthold, er trening. Moderat trening er tilstrekkelig for å holde helsen ved like og finne idealvekten. Du trenger ikke trene som en toppidrettsutøver, med mindre du skal konkurrere i en toppidrett. Treningen bør legges opp slik at den hjelper deg med de oppgvene du skal utføre, ikke de oppgavene en toppidrettsutøver skal utføre.
 • Vær aktiv. Kom deg opp av sofaen og bruk kroppen. Når du er i aktivitet iverksettes fettforbrenning, og kroppen din liker det.
 • Muskler øker forbrenningen. Fettreduksjon blir mye lettere dersom du får mer muskler. Muskler veier mer enn fett, og det vil derfor medføre at du går opp i vekt. Som vi har vært inne på bør ikke dette være avskrekkende: Vekten betyr ingenting. Det som betyr noe er om du er fornøyd med den kroppen du ser i speilet.
 • Drikk vann. Unngå flytende kalorier så blir det lettere å holde vekten. Saft, brus og juice inneholder mye sukker og syre er hverken bra for tennene eller helsen. Vann er sunt og godt. Hold væskebalansen jevn gjennom hele døgnet og det vil hjelpe deg med å holde energien oppe og holde forbrenningen i gang.
 • Ikke tell kalorier. Tilbake til første punkt: Du må spise nok, og finne ut hva som er nok akkurat for deg. Hvis du spiser litt for mye en dag, og litt for lite en annen dag, så er det ingen krise. Det handler om å finne en livsstil som du er fornøyd med.

En god livsstil er nøkkelen til å finne idealvekten.

Nøyaktig hva som er en god livsstil er høyst individuelt, og derfor ikke noe vi kan diskutere her. Løsningen er ikke å fortsette å søke etter gode tips på nett, men å forsøke å finne ut hvilke endringer som fungerer i ditt liv (og ikke hva som fungerer for alle andre).

Målet er å finne en måte å leve på som gir deg den velvære du fortjener.

Start med å gjøre noen enkle endringer i kosthold, trening og i aktivitetsnivå

Noter deg hva som fungerer, og hva som ikke fungerer. Fortsett med det som fungerer, og ikke fortsett med det som ikke fungerer. Dette er ikke oppskriften, men det er slik du kommer frem til din helt egne oppskrift - en oppskrift på det gode liv.

Gå ned i vekt og reduser din fettprosent

Mange søker på nett om tema relatert til vekt, fett og forbrenning:

 • gå ned i vekt
 • hvordan gå ned i fettprosent
 • gå ned i vekt fort
 • slanking og trening
 • slankekurer
 • hvordan slanke seg uten trening
 • fettsuging
 • hvordan øke fettforbrenning

Så hvordan går du ned i vekt, reduserer din fettprosent, og hvordan kan din kropp se mer ut som ditt kroppsideal?

Slutt å lete etter den fantastiske slankekuren, den vidunderlige dietten, eller den ultimate livsstilen som alle andre er så fornøyd med.

For alt du vet er det bare et forretningskonsept pakket inn som gode råd. Ikke tro på alt du leser eller hører. Selv om det kommer fra en lege, kostholdsekspert eller andre.

Små enringer er bedre enn store endringer

Drastiske endringer i livsstil kan fungere for noen, men da er det også en stor mulighet for at man vil vende tilbake til sitt gamle levesett etter en tid.

For de fleste er løsningen å gjøre små endringer. I tillegg til at dette er mye enklere, har det en annen klar fordel: Du kan finne ut akkurat hvilke endringer som fungerer for deg, og hva som var bortkastet.

Hvis du endrer alt i kostholdet og treningen med en gang, og du får fremgang, kan du ikke vite hva som er årsaken til fremgangen. Kanskje var det slik at bare noen av endringene i din livsstil bidro til resultatet, men likevel fortsetter du å gjøre alle tingene, også de som ikke har noen hensikt.

Ved å gjøre én endring om gangen, vil du lære hvilken effekt det har. De endringene i kosthold, trening og livsstil for øvrig som fungerer, kan det være grunn til å beholde. Alt det andre som ikke gir noen effekt er det ingen grunn til å fortsette med.

Vi lovte deg at du ved å lese denne artikkelen skulle forstå akkurat hva du må gjøre for å gå ned i vekt. Svaret er helt enkelt å prøve seg frem. Det er den eneste måten å finne ut hva som vil fungere akkurat for deg. Det er ikke gjort på en dag å endre livsstil, men det vil være mye lettere om du finner din egen sti i stedet for å følge veien som er designet for massene.

Løsningen er å prøve seg frem på egen hånd, ta ett skritt om gangen og fortsette kun med det som virker. Etter litt har du tatt mange skritt, og tråkket din egen sti. Livsstilspropaganda designet for massene er ikke for deg. Du vil finne ut akkurat hva som gjør godt for din kropp. Det er kanskje ikke den raskeste måten å gå frem, men det er den beste.

Hvordan få mer energi

Trøtt? Hvordan få mer energi!

Er du trøtt og sliten? Hvis du mangler overskudd i hverdagen, så finnes det en løsning: Her er en enkel fremgangsmåte som hjelper deg å få mer energi, og tiltak som kan hjelpe deg å leve et lengre og bedre liv.

Hvordan meditere

Hvordan meditere

Lær deg å meditere. Søker du indre ro, eller skulle du ønske du kunne konsentrere deg mer, få bedre hukommelse, få mer energi? Meditasjon er naturens vidunderkur og effekten er godt dokumentert. Se hvordan man mediterer her!

Hvordan tjene penger
Cookies kan bli benyttet for å forbedre opplevelsen av nettstedet. Opphavsrett EU / Malta. Innhold må ikke kopieres uten tillatelse. Siste besøk: Oslo, Bergen, Stavanger, Valletta, Trondheim, Bodø, Larvik, Nicosia, Tønsberg, Porsgrunn, Skien, Sandnes, Drammen, Fredrikstad, Sarpsborg, Kristiansand, Haugesund, Hamar, Halden Sidekart