Norgestoppen

Kan dyr se farger?

Hva vet vi egentlig om fargesynet til hunder, katter og andre dyr? Svaret er at vi ikke vet bombesikkert hva og hvordan dyr ser, men vitenskapen har noen fordømte gode svar likevel.

farger, dyr se, syn, fargesyn hos dyr, katt, hund

Vi vet ikke akkurat hva det er dyr ser eller hvordan de opplever verden, men forskerne kommer med sine beste gjetninger. Man trodde tidligere at kun mennesker og aper hadde fargesyn, men nå antas at også at hunder kan skille mellom blått og gult. Her kan du lese og se mer om hva de forskjellge dyr ser.

Selv ikke alle mennesker kan se i farger. Noen mennesker er fargeblind, andre har et svakt fargesyn eller mangler evnen til å se bestemte farger, slik som rød eller grønn. Så har vi de menneskene som ikke ser farger, men i stedet hører farger. Og hvordan kan vi egentlig vite at grønn for meg ikke er gul for deg?

Sannheten er at det er mye vi ennå ikke vet, men forskere har likevel kommet med mange gode teorier på dette med fargesyn hos dyr.

Ved å studere øynene og nervesystemet til dyrene, såvel som deres atferd, kan man komme frem til hypoteser som sier noe om hva det er dyrene virkelig ser. Vi kan se om dyret er nærsynt eller langsynt, om det har fargesyn eller ser i sort-hvitt, eller kanskje infrarødt! Forskere studerer også hjerneaktiviteten til ulike dyr, og kan på den måten si noe om hvordan dyret tolker signalene som kommer inn gjennom nervesystemet.

Har dyr fargesyn? Dette sier ekspertene

Fargesyn bare hos aper og mennesker, konkluderer noen forskere som blir omtalt i en artikkel hos Forskning.no: "Du kan se fargene i regnbuen og ute i skogen, og du kan se forskjellen på draktene til to fotballag som spiller kamp på en farge-tv hjemme. Men å se mange farger er ingen selvfølge i dyreriket. Det er det bare vi og apene som kan."

Forskningen omtalt ovenfor er imidlertid over 15 år gammel, og ny kunnskap har kommet siden den gang.

Insekter ser en helt annen verden enn oss, og noen forskere har ved hjelp av et ultrafiolett kamera laget en video av hvordan insekter ser verden.

Hund kan se farger!

Ny forskning viser at hunder faktisk IKKE er fargeblinde. De kan se forskjell mellom blå og gul:

Hva ser en katt?

Professor Yang Dan ved UC Berkeley demonstrerer en teknologi som viser hva katter faktisk ser:

Slanger ser infrarødt

Kanskje kommer Google Glass også med denne funksjonen en gang i fremtiden:

Dette ser en rovfugl

Videoen viser ikke akkurat hvordan enkelte rovfugler ser gjennom sine øyne, men den gir likevel et spennende innblikk i hvordan det ville vært å fly som en fugl:

Foto og fotografi kurs

Foto: Her er et fotografi-kurs du MÅ prøve

Nesten alle tar bilder, men det er ikke så mange som behersker å ta virkelig fantastiske bilder. Med noen enkle fotografi triks kan du ta de mest utrolige foto uten engang å eie dyrere fotoutstyr. Her er et fotokurs som viser hvordan.

Redigering av bilder og foto

Bilde redigering og foto manipulasjon

Mange ønsker å retusjere sine egne bilder, og lære seg selv hvordan man redigerer fotografier. Her er noen tips til manipulasjon av foto og bilder på datamaskinen.

Selge bilder på nettet

Selge bilder på nettet

Hvis du vil tjene en ekstra inntekt, og har noen bilder liggende (som du selv har fotografert) kan dette være en god mulighet: Prøv å selge bilder på nettet til diverse bildebyråer.

Hvordan tjene penger
Cookies kan bli benyttet for å forbedre opplevelsen av nettstedet. Opphavsrett EU / Malta. Innhold må ikke kopieres uten tillatelse. Siste besøk: Oslo, Bergen, Stavanger, Valletta, Trondheim, Bodø, Larvik, Nicosia, Tønsberg, Porsgrunn, Skien, Sandnes, Drammen, Fredrikstad, Sarpsborg, Kristiansand, Haugesund, Hamar, Halden Sidekart